Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

700 osteoporosfrakturer årligen i Sundsvall – de flesta i onödan

Pressmeddelande   •   Sep 19, 2017 10:15 CEST

700 osteoporosfrakturer årligen i Sundsvall – de flesta i onödan

Varje år sker omkring 700 frakturer i Sundsvalls kommun som är relaterade till osteoporos (benskörhet). Detta till en kostnad av 130 miljoner kronor.

– Mycket lidande och stora summor finns att spara om vi tar bättre hand om våra bensköra patienter, men då krävs krafttag från såväl våra politiker som från oss läkare, säger Margareta Berglund Rödén, överläkare på ortopedkliniken på Länssjukhuset i Sundsvall.

­Varannan kvinna kommer någon gång i livet att få en fraktur relaterad till osteoporos och så många som 85 procent av dessa får därefter en ny fraktur. Uppskattningsvis har en halv miljon svenskar osteo­poros, vilket motsvarar omkring 5 000 personer bara i Sundsvalls kommun. Osteoporos är en av våra vanligaste folksjukdomar och en av de diagnoser som belastar vården tyngst.De totala kostnaderna för frakturer kopplade tillosteoporos är beräknad till 13 miljarder per år, viket motsvarar omkring 130 miljoner för Sundsvalls kommun. Trots att Sverige ligger i topp i världen när det gäller förekomst av frakturer relaterade till osteoporos ligger vi i botten när det gäller andelen som behandlas.

– Omkring 85 procent av patienterna får i dag ingen förebyggande behandling efter en benskörhetsfraktur, och i Landstinget i Västernorrland är vi tyvärr dåliga på att diagnostisera och behandla bensköra patienter. Förhoppningsvis kommer satsningar att göras de närmaste åren, men det krävs att hela sjukvården också uppmärksammar och tar de bensköra patienternas situation på allvar. De har trillat mellan stolarna i vården alltför länge, säger Margareta Berglund Rödén.

Lågt prioriterad kvinnosjukdom

Många av frakturerna relaterade till osteoporos sker i höften, med betydande risk för dödlig utgång i efterförloppet. Bara hälften av dem som opererar sin höft återfår dessutom sin ursprungliga rörelseförmåga.

–Det är ingen tvekan om att osteoporos är en lågt prioriterad kvinnosjukdom. Det råder stor okunskap om att det finns effektiva, billiga behandlingar med få biverkningar. I väldigt många fall skulle det vara enkelt och billigt att stoppa de skelettskador med påföljande smärta och invalidisering som drabbar så många Sundsvallsbor idag, säger Alexandra Charles, ordförande på 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Om osteoporos (benskörhet)

Osteoporos är en tyst sjukdom som innebär att skelettet blir svagare och att man har lättare att drabbas av frakturer. Det kan ske spontant eller i samband med en mindre händelse som till exempel att man snubblar och faller. Vanligast är benbrott i handlederna, höfterna, ryggkotorna eller överarmarna. Osteoporos beror på att balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben i kroppen är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas. Osteoporos är vanligast hos kvinnor när de kommit i klimakteriet och fått minskad mängd av

könshormonet östrogen. Osteoporos kan behandlas med läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för frakturer. Om läkaren misstänker benskörhet görs en bentäthetsmätning.

För mer information, vänligen kontakta:
Alexandra Charles, tel: 0708-28 09 11
Margareta Berglund Rödén, tel: 070-6879050

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.