Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Den dolda folksjukdomen osteoporos

Pressmeddelande   •   Sep 19, 2013 15:48 CEST

Välkomna till en politisk hearing med medicinsk expertis och

ledande landstingspolitiker

Vad innebär de nya nationella riktlinjerna för vård av rörelseorganens sjukdomar? Varannan svensk kvinna drabbas av osteoporos som av många har kallats för den dolda folksjukdomen – men endast en bråkdel behandlas.  Hur ser politikerna på riktlinjerna – vilka åtgärder planeras?

Detta är frågor som 1,6 miljonerklubben i samarbete med Riksföreningen

Osteoporotiker (ROP) tar upp vid en paneldiskussion och politisk frågestund den 26

september.

Ett fåtal behandlas

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen finns en tydlig underbehandling av patienter med osteoporos – benskörhet. Detta är bakgrunden till de nya behandlingsriktlinjer som togs fram förra året. Vad har hänt sedan dess? Sedan de nya riktlinjerna presenterades har statistiken visat att antalet behandlade patienter inte ökat – utan tvärtom minskat. Hur ser politiker, läkare och patienter på den aktuella situationen?

–  Varannan svensk kvinna över 50 drabbas av osteoporos och ändå är det bara en bråkdel som får rätt behandling – eller behandlas i tid. Detta är en skrämmande obalans som vi måste uppmärksamma säger Alexandra Charles,

Medverkar gör

Mattias Lorentzon, docent Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Centrum för ben- och artritforskning, Sahlgrenska akademin.

Deltar gör:

Helén Eliasson (s), regionråd Västra Götalandsregionen, Gert-Inge Andersson (s), Regionstyrelsens ordförande, Karin Rignér, chefläkare Primärvården, Västragötalandsregionen, Dan Mellström, professor i geriatrik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Barbara Rubinstein, epidemiolog, Västra Götalandsregionen och Anna Lindhé, apotekare, Västra Götalandsregionen.

Moderatorer: Alexandra Charles och Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande Riksföreningen Osteoporotiker (ROP).

 

När: torsdagen den 26 september kl 18.00 – 20.00

Var: Handelshögskolan, rum C24, Vasagatan 1 i Göteborg

Information och anmälan: kontakta Pia Gefvert påpia@1.6miljonerklubben.com eller ring 0766-36 89 40

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.