Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Frisk mun ger friskt hjärta

Pressmeddelande   •   Mar 29, 2016 14:10 CEST

1,4 miljoner svenskar är drabbade av hjärt- och kärlsjukdom som även är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. För att förbättra oddsen gäller det att satsa på bra mat och motion men visste du att tandborstning kan vara minst lika viktigt för ett friskt hjärta?

Munnen är mer än vita tänder och rött läppstift. Forskning visar att munhälsa och en frisk mun fungerar som skyddsfaktorer för hjärtat. Det kliniska sambandet mellan munhälsa och hjärthälsa har varit känt i forskningsvärlden sedan flera år tillbaka. Men det verkar inte som om folk i allmänhet känner till det här. Enligt en ny SIFO-undersökning har över 40 procent av befolkningen blödande tandkött minst en gång i månaden.

-De flesta tror inte att blödande tandkött är så allvarligt. Men det betyder att tandköttet är inflammerat, ett tillstånd som kan påverka den process som leder till hjärtinfarkt, säger Birgitta Söder, professor i odontologisk profylaktik vid Karolinska Institutet.

Munhälsa som livförsäkring
På samma sätt som bra mat och motion är även munhygien en friskfaktor för hjärtat. Birgitta Söder menar att det finns ett starkt samband mellan bakterier, parodontit (tandlossning) och hjärt-kärlsjukdom. Att borsta tänderna och vara noga med sin munhygien kan därför bli en enkel och billig livförsäkring.

Med kampanjen ”Borsta för hjärtat” vill 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med Philips få fler att känna till kopplingen mellan munhälsa och allmänhälsa. Målet med kampanjen är att samla in 150 000 kr till forskning inom området.

Borsta för hjärtat
Det är enkelt att delta i kampanjen och både bidra med forskningspengar och borsta för sitt hjärta hos Folktandvården i Stockholm eller på något av 1,6 & 2,6 miljonerklubbens event.

Vid besök på Folktandvården kan man prova att borsta med Philips Sonicare eltandborste. Philips skänker 10 kr per borstning till forskning som rör sambandet mellan munhälsa och hjärt- och kärlsjukdom. Målet är att samla in 150 000 kronor under ett år. Alla pengar som projektet genererar kommer oavkortat gå till forskning på sambandet munhälsa och hjärthälsa. Ett forskningsstipendium kommer att delas ut till utvalt forskningsprojekt av 1,6- & 2,6 miljonerklubbens medicinska expertråd under hösten 2016.

Så får du en friskare mun:

  • Borsta tänderna två gånger per dag, morgon och kväll. Gärna med eltandborste som gör extra rent.
  • Sockerfritt tuggummi, sockerfria halstabletter eller ett glas vatten kan fungera rengörande (genom ökad salivgenomströmning) mellan måltider och speciellt om du har ätit något sött.
  • Använd gärna tandstickor, mellanrumsborstar eller tandtråd. Ett friskt tandkött är a och o för att undvika inflammationer och tandlossning.
  • Var försiktig med bakteriedödande munvatten eftersom det även slår ut de goda bakterierna som behövs för en balanserad munhälsa. Rådfråga gärna med apotekspersonal om du känner dig osäker.

Kontakt: Birgitta Söder, professor i odontologisk profylaktik vid Karolinska Institutet: 076-100 95 11eller Birgitta.Soder@ki.se

Alexandra Charles, grundare och ordförande, 1,6 & 2,6 miljonerklubben: 0708-280911 eller alexandra@alexandracharles.se

Ranna Kas Hanna, projektledare för Borsta för hjärtat: 0722-33 09 97 eller ranna@1.6miljonerklubben.com

Mer information om kampanjen Borsta för hjärtat

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.