Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

POLITISK HEARING OM BENSKÖRHET: Aktuell rapport om dagens osteoporosvård

Pressmeddelande   •   Okt 24, 2017 15:54 CEST

Varannan svensk kvinna och var fjärde man kommer någon gång i livet att bryta ett ben i kroppen till följd av osteoporos.

Varje år sker mer än 70 000 frakturer till följd av benskörhet. Sjukdomen kostar det svenska samhället cirka 13 miljarder kronor per år – en summa som riskerar att öka lavinartat med en växande befolkning. Osteoporos är fortfarande en underdiagnostiserad och underbehandlad folksjukdom där varannan svensk kvinna och var fjärde man någon gång i livet kommer att bryta ett ben i kroppen till följd av osteoporos.

Socialstyrelsens mål med de nationella riktlinjerna innebär ett krav på en ökad samordning mellan sjukhusen och primärvården. Varje satsad krona på benskörhet ger fyra kronor tillbaka i minskade kostnader för allt det som följer av osteoporosrelaterade frakturer exempelvis kirurgi, sjukhusinläggningar och kommunal vård.

Dagens hearing inleds av Mattias Lorentzon, professor i geriatrik och överläkare, som ger ett aktuellt nationellt perspektiv. Mats Palmér, docent, överläkare, presenterar det aktuella läget i Stockholm.

Bilder från nätet.

PROGRAM

Moderator: Alexandra Charles von Hofsten

DAG: onsdag 8 november kl 18.00-20.15

PLATS: Citykonferensen, Celsiussalen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm

18.00 Alexandra Charles von Hofsten, ordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

18.10 - Presentation av det aktuella nationella läget angående behandling och diagnos. Mattias Lorentzon, professor i geriatrik och överläkare vid universitetssjukhuset i Mölndal.

- Osteoporosvården i Stockholm, aktuell rapport. Mats Palmér docent överläkare vid kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes vid Karolinska Universitetssjukhuset.

18.50 Panelsamtal och diskussion med bl a

- Mattias Lorentzon

- Mats Palmér

- Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd (m)

-Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd (v)

-Dag Larsson, Oppositionslandstingsråd (s)

-Maria Fälth, gruppledare Upplands Väsby (kd)

-Christina Enocsson-Mårtensson, ersättare i Hälso- och sjukvårdsnämnden SLL (s)

-Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP)

19.40 Frågestund

19.50 Ge viljan muskler – om drivkraft, energi och motivation. Elisabeth Wahlin, inspiratör och författare.

För mer information kontakta: Inger Söderholm, pressansvarig, 1.6 & 2,6 miljonerklubben, tel. 0709-969599, inger@1.6miljonerklubben.com

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.