Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Stipendiater och mottagare av Vetenskapspris och Journalistpris

Pressmeddelande   •   Nov 17, 2015 14:02 CET

Nu kan vi meddela vilka som får stiftelsen Kvinnor & Hälsas forskningsstipendier och vilka som får mottaga 1,6 & 2,6 miljonerklubbens Vetenskaps- respektive Journalistpris. Som pris- och stipendieutdelare ser vi Anna Starbrink och Richard Hobert på scen.

Priserna och stipendierna delas ut vid vårt traditionella höstseminarium med fokus på hälsa. Utdelningsceremonin hålls ikväll den 17 november på Maximteatern i Stockholm, med start kl 17.30. Vid detta event ges också ett antal intressanta föreläsningar om stress, våra könshormoners inverkan på vårt välbefinnande och vikten av att vi talar om prostatacancer.

Stiftelsen Kvinnor & Hälsas forskningsstipendier

Kolbrun Palsdottir, Karolinska Institutet, tilldelas ett stipendium om 50 000 kr för sitt forskningsprojekt ”Ultrasound an alternative method for preoperative staging in cervical cancer”

Pia Jensen, Lunds universitet, tilldelas ett stipendium om 125 000 kr för sitt forskningsprojekt ”Genome analyzes of mutations in cancer-associated genes in women with pelvic tumors”

Jon Brännström, Umeå Universitet, tilldelas ett stipendium om 75 000 kr för sitt forskningsprojekt ”Leder behandling med psykofarmaka till ökad mortalitet hos gamla människor med demenssjukdom – och påverkas risken av faktorer kopplade till kön”

1,6 miljonerklubbens Vetenskapspris och Journalistpris 2015

Vetenskapspriset

Karin Schenck-Gustafsson, professor och överläkare i hjärtsjukdomar, Karolinska Institutet, med motiveringen:

Professor Karin Schenck-Gustafsson tilldelas Vetenskapspriset för sitt omfattande och outtröttliga arbete för att förbättra kvinnors hjärt- och kärlhälsa. Genom Karins arbete kunde Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institutet öppnas 2001, vilket bland annat har inneburit stora förbättringar generellt för diagnostisering och behandling av kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.

Journalistpriset

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, med motiveringen:

Tove Lifvendahl tilldelas Journalistpriset 2015 för att hon har modet att beskriva vår samtid på ett okonventionellt sätt, och med ett holistiskt seende. Genom att både peka på individers och strukturers betydelse har hon bidragit till att belysa kvinnors villkor inom olika samhällssfärer. Tove har visat ett oförtrutet engagemang för ett samhälle där människors skiftande livserfarenheter ska tas i anspråk och betraktas som en stark resurs i samhället. Vi vill uppmärksamma och premiera henne för hennes opinionsjournalistiska arbete och starka engagemang.

För mer information och kontakt:

Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben: 0708-280911
eller alexandra@alexandracharles.se

Natasha Jonason, kommunikatör 1,6 miljonerklubben: 0739-816625
eller linda@1.6miljonerklubben.com

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.