Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Woman in Red till Norrtälje

Pressmeddelande   •   Feb 22, 2018 14:53 CET

Woman in Red - den årliga kampanjen för kvinnohjärtat

Den 27 mars bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till Woman in Red i Restaurang Havspiren i Norrtälje. Ett program som sätter kvinnohjärtat i fokus och samlar in pengar till forskning. Kvällen innehåller föreläsningar om hjärthälsa och ny forskning. Marjut Sohlman, överläkare, talar om kvinnors åkommor i rörelseapparaten. Carina Carnlöf, doktorand i hjärt- och kärlsjukdomar, informerar om kvinnors symtom vid förmaksflimmer. Föredragen varvas med kulturinslag och sång med bl a Tina Leijonberg.

Runt internationella kvinnodagen i mars anordnar 1,6 & 2,6 miljonerklubben den årliga kampanjen Woman in Red runtom i landet, för att uppmärksamma kvinnohjärtat och samla in pengar till klinisk forskning. Bakom kampanjen står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. Ökade forskningsanslag leder till att fler liv kan räddas och att mer kunskap om hjärthälsa kan spridas både till allmänheten och till yrkesverksamma.

Färsk statistik visar att svenska kvinnor med hjärtinfarkt inte får rekommenderad behandling och därför har högre dödlighet än män med hjärtinfarkt. Idag drabbas både äldre och yngre kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar. En sjukdom som är en vanligare dödsorsak än bröstcancer bland kvinnor. Trots detta bedrivs forskningen fortfarande utan tillräckligt könsperspektiv. Kunskapen om kvinnohjärtat är fortfarande otillräcklig, både inom forskning och bland allmänheten. Kvinnor och mäns hjärtan ser olika ut. Kvinnor med hjärtinfarkt har i vissa fall andra symtom än män. Det är fortfarande okänt att kvinnor, förutom de traditionella riskfaktorerna, har andra riskfaktorer såsom havandeskapsförgiftning, diabetes under graviditeten samt att sluta amma för tidigt. Trots detta är kvinnohjärtat underrepresenterat i kliniska studier och forskningen bedrivs i stor utsträckning på manshjärtat.

De insamlade medlen från Woman in Red går till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, som delar ut stipendier till forskare inom området kvinnliga hjärt- och kärlsjukdomar. I år är stipendieutdelningen i Stockholm den 12 mars.

PROGRAM NORRTÄLJE :

Dag: 27 mars kl 18.00-20.30

Plats: Restaurang Havspiren, Badstugatan 10, Norrtälje

18.00 – Charlotta Huldt, 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Marjut Sohlman Carlström, ortoped och överläkare vid Stockholms Privatläkarmottagning och Södermalm Ortopedi: Kvinnoåkommor i rörelseapparaten

Carina Carnlöf, doktorand i hjärt- och kärlsjukdomar: Kvinnor med förmaksflimmer kan få mer symtom, men sämre behandling.

Charlotta Huldt,: opera och operafitness

Tina Leijonberg: underhåller och sjunger.

Under kampanjmånaden i mars anordnar kampanjen Woman in Red events runtom i landet med seminarier om kvinnohjärtat, hälsa och livsstil samt underhållning.

Läs mer på www.1.6miljonerklubben.com

Woman in Red kalendarium för 2018

Umeå 1 mars
Göteborg 4 mars
Helsingborg 5 mars
Linköping Örebro 5 mars 6 mars
Karlskrona 8 mars
Ljusdal 8 mars
Östersund 8 mars
Malmö 9 mars
Stockholm 12 mars
Gävle 12 mars
Visby Kalmar Luleå 13 mars 13 mars 15 mars
Falun 20 mars
Sundsvall 22 mars
Norrtälje 27 mars

För mer information och/eller beställning av bilder kontakta: Inger Söderholm, inger@1.6miljonerklubben.com eller 0709–969599. Följ oss på www.1,6miljonerklubben.com

Läs mer på www.kvinnorochhalsa.com och www.1.6miljonerklubben.com

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.