Gå direkt till innehåll
Kvinnosjukvård bantas: ”Brutala förändringar”
Kvinnosjukvård bantas: ”Brutala förändringar”

Blogginlägg -

Alexandra Charles Blogg : Det är dags att ändra villkoren för barnmorskor & sjuksköterskor!

Så här får det bara inte fortsätta, det är nu hög tid att vi verkligen tittar på hur vi i vårt land kan ändra villkoren för barnmorskor och sjuksköterskor. 

Läs gärna den här viktiga artikeln som var i Svenska Dagbladet häromdagen. Här kan ni läsa hela artikeln via länken: "Kvinnosjukvård bantas: ”Brutala förändringar”

Och här ett axplock av innehållet:

Gyn-akuten har stängt, abortmottagningen är nerlagd och hälften av all kvinnosjukvård ska ut till privata vårdgivare i öppenvården. Nästan bara cancerfall och förlossningar blir kvar på Nya Karolinska i Solna.

– Något liknande skulle aldrig hända en specialitet för manliga patienter, säger Marta Christensson, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, här tillsammans med Sonia Andersson utanför Karolinska.

 

Kvinnosjukvården på Nya Karolinska sjukhuset i Solna dras nu ner kraftigt. Flera experter som SvD talat med varnar nu för att neddragningarna inom kvinnosjukvården går för långt.

Den avancerade kvinnosjukvården bantas kraftigt, bara den vård som handlar om cancersjukdomar blir kvar – men även kunskapen om kvinnors särskilda cancertyper tunnas ut i den nya NKS-organisationen.

Också gynakuten stängs, i stället hänvisas kvinnorna till den allmänna vuxenakuten i Solna och till Karolinska i Huddinge, även det en åtgärd som minskar den samlade gynekologiska kunskapen.

– Man gör brutala förändringar och lägger ner verksamheter utan att det finns några alternativ, säger en KS-överläkare som vill vara anonym.

Överläkaren menar att det är konsulterna i Boston Consulting Group  ((SVD skrivit om tidigare) som påhejade av politikerna infört temasjukvård där man bryter sönder kliniker och specialiteter.

– Det skapar kaos och värst drabbas kvinnosjukvården.

Cancerfallen förs över till Tema cancer och nästan hälften av den resterande kvinnosjukvården ska bort från KS och ut till specialistmottagningar i öppenvården. Resten flyttar till NKS och blir en del av Tema barn och kvinnor från 2018.

– Tusentals kvinnor ska ut till öppenvården varje år, i stället för att komma hit där den mångåriga kompetensen finns. Det är patientfientligt och diskriminerande emot kvinnorna, säger Marta Christensson, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm.

Hon jämför neddragningarna i kvinnosjukvården med krisen i förlossningsvården, där en svensk kvinna kanske föder barn två, tre gånger i livet.

– Jämför med en kvinna som från 15-årsåldern behöver gynekologiska kontroller av en farlig diagnos ända tills hon dör. Missar man en liten cellförändring som man kunde gjort något enkelt med direkt kan det bli väldigt allvarliga konsekvenser. Med NKS och vårdvalet riskerar kvinnor att fara illa.

Att kvinnovården försvinner påverkar också läkarutbildningen. Sonia Andersson, överläkare på Karolinska i Solna och KI-professor i obstetrik och gynekologi är också orolig för att läkarutbildningen i Solna påverkas av neddragningarna.

– Vi har ingen akut och våra studenter är utlokaliserade till andra sjukhus för att kunna se några akuta gynpatienter. Annars uppnår de inte sina mål och blir inte godkända i gynekologi och obstetrik. Men om de inte kan examineras här förlorar vi massor med statliga pengar. Det slår mot utbildningen och forskningen. Har vi inga ”normala” patienter kan vi inte ha någon klinisk forskning och utan studenter kan inte NKS kallas ett universitetssjukhus, säger hon.

Sonia Andersson lägger mycket tid på att få privata vårdgivare att ta emot studenter men de flesta stänger dörren. De vill inte, det tar för mycket tid och de tjänar bättre på några extra patientbesök i stället, säger hon.

– Jag försöker vädja till deras samvete för att utbilda nästa generations läkare. Jag har 40 studenter varje termin som ska göra sina tre veckors gynekologi. När jag inte kan placera dem försöker vi med övningar på modeller, men utan att öva på verkliga patienter är det svårt att godkänna dem.

Svante Norgren, barnläkare och temachef för barn- och kvinnosjukvård på Nya Karolinska.

– Vårdval är ett faktum och en av landstingets strategier som bestämts av politikerna. Det innebär att vård flyttas ut från sjukhusen och det måste vi planera efter. Det stämmer att hälften av gynekologin som inte har med cancer att göra ska flyttas ut, medan resten är kvar på NKS. Vi måste laga efter vad som gäller, men jag har respekt för att man kan känna oro inför det här, säger han.

Svante Norgren påpekar att Karolinska har ett sammansatt uppdrag med vård, utbildning och forskning. Men allt kommer inte kunna erbjudas ”in house” på NKS.

– Vi ska fortsätta vara drivande på dessa områden. Vi måste ha en komplett utbildning och när vi nu har vårdval måste vi jobba tillsammans med de privata aktörerna. De kan säkert ta på sig utbildningsuppdrag, det är mest en avtalsfråga. Jag förutsätter att politikerna skriver in i avtalen att det ska bedrivas undervisning och forskning hos alla vårdgivare som arbetar för landstinget, säger han.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige