Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Ny forskning och högklassig underhållning på Woman in Red i Stockholm

Nyhet   •   Mar 16, 2017 14:18 CET

Woman in Red i Stockholm. Grande finale med Susan Lanefelt och sprakande modevisning i rött.

Karin Schenck-Gustafsson, senior professor i kardiologi och ordförande för Centrum för Genusmedicin, Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset, inledde med senaste nytt om kvinnohjärtat. Resultat från nya vetenskapliga studier presenterades, bland annat om kopplingen mellan psykisk ohälsa och hjärt-kärlsjukdom bland kvinnor. En ny aspekt av att leva med krossat hjärta. Allt hänger ihop, hur vi mår psykiskt speglas i det fysiska.

Därefter hölls prisutdelning för årets stipendiater: Med. Dr. Barbro Kjellström, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna tilldelades 150 000 kr för sitt projekt om könsskillnader i sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom hos oss hjärtinfarktpatienter med eller utan tandlossning. Priset delades ut av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Medan med.dr. Kasper Andersen,Uppsala Akademiska Sjukhus tilldelades 50 000 kr för sitt projekt om könsskillnader efter hård ansträngning med Vasaloppet vad gäller rytmrubbningar och högt blodtryck. Priset delades ut av Landstingsrådet Anna Starbrink.


Nya ambassadörer och jämlik hjärt-kärlbehandling
Anna Book sjöng glatt och peppande på scen och berättade även om sin viktresa som nu är inledd. Av hälsoskäl vill hon gå ner många kilon i vikt, för att leva längre, som Anna uttryckte det själv. Vi önskar henne stort lycka till med det! Anna Book är även nybliven ambassadör för 2,6 miljonerklubben. Under kvällen blev även Robert Wells utnämnd till ny ambassadör, han skämtade om att det var tur att han redan hade skaffat rätt frisyr för uppdraget!

Därefter var det dags för föreläsning om Förmaksflimmer, en folksjukdom som vi måste ta på allvar. 200 000 - 300 000 är drabbade i Sverige, de flesta är över 50 år, berättade Carina Blomström-Lundqvist, Professor inom kardiologi vid Uppsala universitet och överläkare på Kardiologkliniken vid Akademiska sjukhuset, Uppsala. Carina Blomström- Lundqvist slog ett slag för jämlik flimmerbehandling och berättade att vi sedan år 2009 har vi sett en klar förbättring. Nu får både kvinnor och män modern behandling med antikoagulantia för förmaksflimmer.

Blodprovstagning och mirakelmedicin mot sittsjuka
I pausen bjöds publiken på en matig smörgås, dryck, frukt och en liten godbit. Förutom mingel och gemenskap var en monter speciellt välbesökt. Här kunde man nämligen mäta sina blodfettsnivåer och dessutom få analys och hälsoråd. Något Alexandra Charles, ordförande och grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben, gjorde live på scen och fick med beröm godkänt (med litet tillägg att mer motion aldrig är fel, en anledning att skaffa hund igen, tyckte Alexandra).

Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin med inriktning mot kardiovaskulär prevention, Karolinska Institutet, höll sin föreläsning om den nya sittsjukan och om hur "sittning is the new smoking". Med rykande färska studieresultat kunde Mai-Lis visa att vi nu framförallt behöver ta tag i våra barns hälsa. Det som är mest alarmerande är sambandet mellan barns stillasittande, skärmtid och lika hög hjärt-kärlrisk som för vuxna. Dessutom finns en stark koppling mellan barns stillasittande, skärmtid och depression och lägre självkänsla. Som tur är finns en naturlig mirakelmedicin. Mer motion och fysisk aktivitet ger sänkta blodsocker, blodfettsnivåer och har både antiinflammatoriska och antidepressiva egenskaper. Både vi vuxna och våra barn måste röra mer på oss!

Sist men inte minst var det en kväll i musikens och glädjens tecken. Robert och Maria Wells pianospel och sång, Charlotta Huldts imponerande operaarior och Lill Lindfors välkända och omtyckta sånger blandat med lite ny jazz och blues fick upp humöret på publiken. Susan Lanefelt tog över, efter en modevisning i sprakande rött på scen, fick hon upp på pulsen på hela publiken i en grande finale-gymping, helt enligt Maj-Lis Hellenius rekommendationer. Inget stillasittande här inte.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.