Gå direkt till innehåll
Woman in Red i Stockholm. Grande finale med Susan Lanefelt och sprakande modevisning i rött.
Woman in Red i Stockholm. Grande finale med Susan Lanefelt och sprakande modevisning i rött.

Nyhet -

Ny forskning och högklassig underhållning på Woman in Red i Stockholm

Karin Schenck-Gustafsson, senior professor i kardiologi och ordförande för Centrum för Genusmedicin, Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset, inledde med senaste nytt om kvinnohjärtat. Resultat från nya vetenskapliga studier presenterades, bland annat om kopplingen mellan psykisk ohälsa och hjärt-kärlsjukdom bland kvinnor. En ny aspekt av att leva med krossat hjärta. Allt hänger ihop, hur vi mår psykiskt speglas i det fysiska.

Därefter hölls prisutdelning för årets stipendiater: Med. Dr. Barbro Kjellström, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna tilldelades 150 000 kr för sitt projekt om könsskillnader i sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom hos oss hjärtinfarktpatienter med eller utan tandlossning. Priset delades ut av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Medan med.dr. Kasper Andersen,Uppsala Akademiska Sjukhus tilldelades 50 000 kr för sitt projekt om könsskillnader efter hård ansträngning med Vasaloppet vad gäller rytmrubbningar och högt blodtryck. Priset delades ut av Landstingsrådet Anna Starbrink.


Nya ambassadörer och jämlik hjärt-kärlbehandling
Anna Book sjöng glatt och peppande på scen och berättade även om sin viktresa som nu är inledd. Av hälsoskäl vill hon gå ner många kilon i vikt, för att leva längre, som Anna uttryckte det själv. Vi önskar henne stort lycka till med det! Anna Book är även nybliven ambassadör för 2,6 miljonerklubben. Under kvällen blev även Robert Wells utnämnd till ny ambassadör, han skämtade om att det var tur att han redan hade skaffat rätt frisyr för uppdraget!

Därefter var det dags för föreläsning om Förmaksflimmer, en folksjukdom som vi måste ta på allvar. 200 000 - 300 000 är drabbade i Sverige, de flesta är över 50 år, berättade Carina Blomström-Lundqvist, Professor inom kardiologi vid Uppsala universitet och överläkare på Kardiologkliniken vid Akademiska sjukhuset, Uppsala. Carina Blomström- Lundqvist slog ett slag för jämlik flimmerbehandling och berättade att vi sedan år 2009 har vi sett en klar förbättring. Nu får både kvinnor och män modern behandling med antikoagulantia för förmaksflimmer.

Blodprovstagning och mirakelmedicin mot sittsjuka
I pausen bjöds publiken på en matig smörgås, dryck, frukt och en liten godbit. Förutom mingel och gemenskap var en monter speciellt välbesökt. Här kunde man nämligen mäta sina blodfettsnivåer och dessutom få analys och hälsoråd. Något Alexandra Charles, ordförande och grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben, gjorde live på scen och fick med beröm godkänt (med litet tillägg att mer motion aldrig är fel, en anledning att skaffa hund igen, tyckte Alexandra).

Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin med inriktning mot kardiovaskulär prevention, Karolinska Institutet, höll sin föreläsning om den nya sittsjukan och om hur "sittning is the new smoking". Med rykande färska studieresultat kunde Mai-Lis visa att vi nu framförallt behöver ta tag i våra barns hälsa. Det som är mest alarmerande är sambandet mellan barns stillasittande, skärmtid och lika hög hjärt-kärlrisk som för vuxna. Dessutom finns en stark koppling mellan barns stillasittande, skärmtid och depression och lägre självkänsla. Som tur är finns en naturlig mirakelmedicin. Mer motion och fysisk aktivitet ger sänkta blodsocker, blodfettsnivåer och har både antiinflammatoriska och antidepressiva egenskaper. Både vi vuxna och våra barn måste röra mer på oss!

Sist men inte minst var det en kväll i musikens och glädjens tecken. Robert och Maria Wells pianospel och sång, Charlotta Huldts imponerande operaarior och Lill Lindfors välkända och omtyckta sånger blandat med lite ny jazz och blues fick upp humöret på publiken. Susan Lanefelt tog över, efter en modevisning i sprakande rött på scen, fick hon upp på pulsen på hela publiken i en grande finale-gymping, helt enligt Maj-Lis Hellenius rekommendationer. Inget stillasittande här inte.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige