Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Den dolda folksjukdomen osteoporos - ljusning i sikte?

Pressmeddelande   •   Aug 22, 2013 15:00 CEST

Välkomna till en politisk hearing med medicinsk expertis och ledande landstingspolitiker

Vad innebär de nya nationella riktlinjerna för vård av rörelseorganens sjukdomar? Varannan svensk kvinna drabbas av osteoporos som av många har kallats för den dolda folksjukdomen – men endast en bråkdel behandlas.  Hur ser politikerna på riktlinjerna – vilka åtgärder planeras?

Detta är frågor som 1,6 miljonerklubben i samarbete med Riksföreningen Osteoporotiker (ROP) tar upp vid en paneldiskussion och politisk frågestund den 2 september.

Ett fåtal behandlas

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen finns en tydlig underbehandling av patienter med osteoporos – benskörhet. Detta är bakgrunden till de nya behandlingsriktlinjer som togs fram förra året. Vad har hänt sedan dess? Sedan de nya riktlinjerna presenterades har statistiken visat att antalet behandlade patienter inte ökat – utan tvärtom minskat. Hur ser politiker, läkare och patienter på den aktuella situationen?

–  Varannan svensk kvinna över 50 drabbas av osteoporos och ändå är det bara en bråkdel som får rätt behandling – eller behandlas i tid, Detta är en skrämmande obalans som vi måste uppmärksamma säger Alexandra Charles.

1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga hälsa och livskvalitet för alla kvinnor och har sedan länge uppmärksammat frågan om underbehandling och seminaret i Stockholm kommer att följas av liknande arrangemang i Malmö och Göteborg.

.

Medverkar gör

Mattias Lorentzon, docent Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Centrum för ben- och artritforskning, Sahlgrenska akademin.

Stig Nyman (kd), forsknings- och äldrelandstingsråd,

Birgitta Rydberg (fp) sjukvårdslandstingsråd,

Dag Larsson(s), oppositionslandstingsråd,

Birgitta Sevefjord (v) oppositionslandstingsråd,

Maria Sääf, överläkare endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska

Universitetssjukhuset,

Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet och

Henrik Almkvist, chefläkare Stockholms läns landsting,

Jonas Hermansson,

processledare, Stockholms Läns Landsting.

 

Moderatorer: Alexandra Charles och Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande

Riksföreningen Osteoporotiker (ROP).

När: måndagen den 2 september kl 18.00 – 20.00

Var: Berns (Kammarsalen) i Berzeli Park

Information och anmälan: kontakta Pia Gefvert på pia@1.6miljonerklubben.com eller ring 0766-36 89 40

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Bifogade filer

PDF-dokument