Gå direkt till innehåll
Den dolda folksjukdomen osteoporos - ljusning i sikte?

Pressmeddelande -

Den dolda folksjukdomen osteoporos - ljusning i sikte?

Välkomna till en politisk hearing med medicinsk expertis och ledande landstingspolitiker

Vad innebär de nya nationella riktlinjerna för vård av rörelseorganens sjukdomar? Varannan svensk kvinna drabbas av osteoporos som av många har kallats för den dolda folksjukdomen – men endast en bråkdel behandlas.  Hur ser politikerna på riktlinjerna – vilka åtgärder planeras?

Detta är frågor som 1,6 miljonerklubben i samarbete med Riksföreningen Osteoporotiker (ROP) tar upp vid en paneldiskussion och politisk frågestund den 2 september.

Ett fåtal behandlas

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen finns en tydlig underbehandling av patienter med osteoporos – benskörhet. Detta är bakgrunden till de nya behandlingsriktlinjer som togs fram förra året. Vad har hänt sedan dess? Sedan de nya riktlinjerna presenterades har statistiken visat att antalet behandlade patienter inte ökat – utan tvärtom minskat. Hur ser politiker, läkare och patienter på den aktuella situationen?

–  Varannan svensk kvinna över 50 drabbas av osteoporos och ändå är det bara en bråkdel som får rätt behandling – eller behandlas i tid, Detta är en skrämmande obalans som vi måste uppmärksamma säger Alexandra Charles.

1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga hälsa och livskvalitet för alla kvinnor och har sedan länge uppmärksammat frågan om underbehandling och seminaret i Stockholm kommer att följas av liknande arrangemang i Malmö och Göteborg.

.

Medverkar gör

Mattias Lorentzon, docent Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Centrum för ben- och artritforskning, Sahlgrenska akademin.

Stig Nyman (kd), forsknings- och äldrelandstingsråd,

Birgitta Rydberg (fp) sjukvårdslandstingsråd,

Dag Larsson(s), oppositionslandstingsråd,

Birgitta Sevefjord (v) oppositionslandstingsråd,

Maria Sääf, överläkare endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska

Universitetssjukhuset,

Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet och

Henrik Almkvist, chefläkare Stockholms läns landsting,

Jonas Hermansson,

processledare, Stockholms Läns Landsting.

 

Moderatorer: Alexandra Charles och Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande

Riksföreningen Osteoporotiker (ROP).

När: måndagen den 2 september kl 18.00 – 20.00

Var: Berns (Kammarsalen) i Berzeli Park

Information och anmälan: kontakta Pia Gefvert på pia@1.6miljonerklubben.com eller ring 0766-36 89 40

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

Relaterat material

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige