Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Har du lust till lust? Så tycker svenska kvinnor 45+ om sex, samliv och drömpartnern

Har du lust till lust?

Så tycker svenska kvinnor 45+ om sex, samliv och drömpartnern

En ny undersökning bland 1,6 miljonerklubbens medlemmar visar att åtta av tio kvinnor tycker att sex är viktigt för välbefinnandet. Nästan lika många tycker att det är viktigt att samlivet kan vara spontant och oplanerat. Undersökningen Har du lust till lust? har genomförts av 1,6 miljonerklubben tillsammans med Eli Lilly.1

– Undersökningen visar att våra medlemmar tycker att sex är viktigt och majoriteten vill ha ett spontant samliv. Samtidigt oroas många över sin egen och sin partners förmåga och sexuella besvär är mycket vanliga, säger Alexandra Charles, ordförande för 1,6 miljonerklubben.

1,6 miljonerklubben har genomfört en undersökning för att kartlägga svenska kvinnors tankar och erfarenheter kring kärlek och samliv. Resultaten presenteras tillsammans med Eli Lilly i rapporten Har du lust till lust? och inkluderar 1117 intervjuer med 1,6 miljonerklubbens medlemmar i åldern 45 år och uppåt.[1]

Vanligt med sexuella besvär

Nästan var tredje medlem (32 %) oroas över sin sexuella förmåga och drygt lika många (33 %) oroar sig över sin partners förmåga. Det kan bero på att sju av tio kvinnor (70 %) har egna erfarenheter av sexuella besvär. Det vanligaste är problem med sköra slemhinnor (36 %) följt av svårt att känna lust (32 %) och svårt att bli sexuellt upphetsad (24 %). De vanligaste sexuella problemen hos en partner är att han har svårt att få erektion (29 %) och svårt att behålla erektionen under samlag (29 %). Idag finns det behandling och hjälpmedel för såväl mäns som kvinnors sexuella problem.

Den svenska drömmannen heter …

I undersökningen ställdes också frågan om hur en partner ska vara. Topp fem-egenskaper hos en partner enligt svenska kvinnor är kärleksfull, följt av omtänksam, trygg, trogen och pålitlig. I undersökningen tillfrågades även vilken svensk man i åldern 45 år och uppåt som man tycker är mest attraktiv. Bland ett stort antal män placerar sig Jan Eliasson, före detta utrikesminister och vice generalsekreterare för FN, som etta. På plats nummer två kommer Björn Skifs, på tredjeplatsen finner vi skådespelaren Mikael Persbrandt och som fyra placerar sig en annan skådis: Michael Nyqvist. Programledaren Ernst Kirchsteiger kniper femteplatsen.

Tips för att prata om sexuella problem

För den som själv är drabbad av sexuella besvär eller har en partner som är det kommer här några

användbara råd.

  • Kunskap är makt. Börja med att läsa på om de vanligaste sexuella besvären, exempelvis på 1177.se och Svarommanlighalsa.se. Kunskap är ett viktigt första steg för att ta kontroll över sin hälsa. Många sexuella problem är en följd av ökad ålder och det är inget konstigt att drabbas av dem.
  • Prata med din partner. Diskutera problemen med din partner. För många män är det svårt att acceptera att de har besvär med potensen och de klandrar sig själva. Var öppen och berätta för din partner att erektionsproblem vanligen har medicinska orsaker och ofta är enkelt att behandla.
  • Vänd er till vårdcentralen. Föreslå att ni söker hjälp inom vården. Det bästa och enklaste sättet att få hjälp med sexuella besvär är att boka tid hos sin läkare på vårdcentralen. Kvinnor kan även ta upp sina besvär med gynekolog och mannen med en urolog. I vissa fall man behöva komplettera med gemensam sexologisk rådgivning.
  • Tablettbehandling mot erektionsproblem. Receptbelagda tabletter som skrivs ut av läkare är den vanligaste behandlingen mot sviktande potens. De hjälper till att förbättra blodflödet till penis, något som är nödvändigt för att kunna få och behålla en erektion. På så vis kan samlivet bli mer spontant och oplanerat.

Rapporten finns att läsa och ladda ner i 1.6 miljonerklubben och Lillys pressrum.

Om 1,6 miljonerklubben

1,6 miljonerklubben är en av landets största kvinnoföreningar och har cirka 33 000 medlemmar. Namnet kommer av att det fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige då klubben bildades 1998. Klubben ger ut en tidning, böcker och en årlig kalender och håller seminarier om hälsa ett trettiotal gånger om året. Genom att skapa opinion och sätta press på myndigheter, politiker och forskare vill 1,6 miljonerklubben skapa ett friskare samhälle med ökat hälsomedvetande och livsglädje för alla kvinnor i alla åldrar. Klubben grundades 1998 av Alexandra Charles som sedan dess är ordförande.

Läs mer på: www.1.6miljonerklubben.com

För ytterligare information vänligen kontakta:

Talesperson för ”Har du lust till lust?” 
Alexandra Charles, Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben, växel: 08-20 51 59, mobil: 0708- 28 09 11
e-post: alexandra@alexandracharles.se

För frågor och mer information om manlig hälsa:www.svarommanlighalsa.se
Carin Landsmer, External Affairs Director Eli Lilly, telefon 08-737 88 00
e-post: landsmer_carin@lilly.com

[1]Undersökningen ”Har du lust till lust?” genomfördes av 1,6 miljonerklubben bland medlemmar 45+ under perioden 7-21 december 2015. Medverkan skedde anonymt och webbverktyget SurveyMonkey användes för att samla in och sammanställa svaren. 1117 personer deltog i undersökningen. Resultaten presenteras tillsammans med läkemedelsföretaget Eli Lilly.

Ämnen

Taggar


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11