Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

HJÄLP OSS RÄDDA KVINNOHJÄRTAN! Woman in Red till Linköping

Pressmeddelande   •   Jan 31, 2018 09:43 CET

En kväll som sätter kvinnohjärtat i fokus

Woman in Red till Linköping

Den 5 mars bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till Woman in Red på Linköping Konsert & Kongress.

En kväll som sätter kvinnohjärtat i fokus och samlar in pengar till forskning. Kvällen innehåller föreläsningar om hjärthälsa och ny forskning. Professor Karin Schenck-Gustafsson berättar om de senaste forskningsresultaten på kvinnohjärtat. Azad Najar berättar om sin forskning med ett mekaniskt hjärta. Allt detta varvas med musik med bl a Lill Lindfors.

Runt internationella kvinnodagen i mars anordnar 1,6 & 2,6 miljonerklubben den årliga kampanjen Woman in Red i 17 städer, för att uppmärksamma kvinnohjärtat och samla in pengar till klinisk forskning. Bakom kampanjen står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. Ökade forskningsanslag leder till att fler liv kan räddas och att mer kunskap om hjärthälsa kan spridas både till allmänheten och till yrkesverksamma.

Färsk statistik visar att svenska kvinnor med hjärtinfarkt inte får rekommenderad behandling och därför har högre dödlighet än män med hjärtinfarkt. Idag drabbas både äldre och yngre kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar. En sjukdom som är en vanligare dödsorsak än bröstcancer bland kvinnor. Trots detta bedrivs forskningen fortfarande utan tillräckligt könsperspektiv. Kunskapen om kvinnohjärtat är fortfarande otillräcklig, både inom forskning och bland allmänheten. Kvinnor och mäns hjärtan ser olika ut. Kvinnor med hjärtinfarkt har i vissa fall andra symtom än män. Det är fortfarande okänt att kvinnor, förutom de traditionella riskfaktorerna, har andra riskfaktorer såsom havandeskapsförgiftning, diabetes under graviditeten samt att sluta amma för tidigt. Trots detta är kvinnohjärtat underrepresenterat i kliniska studier och forskningen bedrivs i stor utsträckning på manshjärtat.

1,6& 2,6 miljonerklubben samlar in pengar till förmån för forskning på kvinnohjärtat och delar årligen ut de insamlade pengarna som kommer från försäljning av pins, armband och gåvor. De insamlade medlen från Woman in Red går till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, som årligen delar ut stipendier till forskare inom området kvinnliga hjärt- och kärlsjukdomar. Bakom Woman in Red står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa.

PROGRAM LINKÖPING :

Dag: 5 mars kl 16.00-22.00

Plats: Linköping konsert & kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping

Alexandra Charles von Hofsten, klubbens grundare och ordförande: 20 år med 1,6 miljonerklubben

Karin Schenck-Gustafsson, professor och överläkare i kardiologi och internmedicin. Ordförande i centrum för genusmedicin. Hur förhindrar vi insjuknande i stroke och hjärtinfarkt hos kvinnor – om symtom och viktigaste riskfaktorerna

Azad Najar: Att forska fram ett mekaniskt hjärta

Carina Perenkranz: Att bli felopererad

Margareta Carling: ”Man tager vad man haver” (Cajsa Warg)

Carina Glenning: Nöjeslivet börjar vid 50+

Konsert med Lill Lindfors och Mats Norrefalk

Under kampanjmånaden i mars anordnar kampanjen Woman in Red events runtom i landet med seminarier om kvinnohjärtat, hälsa och livsstil samt underhållning.

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.