Gå direkt till innehåll
Woman in Red.  Vår årliga kampanj för kvinnohjärta.
Woman in Red. Vår årliga kampanj för kvinnohjärta.

Pressmeddelande -

Hjälp oss rädda kvinnohjärtan! Woman in Red till Göteborg

Hjälp oss rädda kvinnohjärtan

Woman in Red till Göteborg

I mars startar Woman in Red runtom i landet. En informationskampanj som uppmärksammar kvinnohjärtat och samlar in pengar till klinisk forskning. Idag drabbas både äldre och yngre kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar. En sjukdom som är en tio gånger vanligare dödsorsak än bröstcancer.

Kvinnor och mäns hjärtan ser olika ut. Kvinnor med hjärtinfarkt har i vissa fall andra symtom än vad männen har. Trots detta är kvinnohjärtat underrepresenterat i kliniska studier och forskningen bedrivs i stor utsträckning på manshjärtat. Bakom Woman in Red står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. De insamlade medlen från kampanjen går oavkortat till stiftelsen Kvinnor & Hälsa som delar ut stipendier till forskare inom området kvinnliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Den 4 mars talar Berit Larsson, specialistläkare, om akut kranskärlssjukdom ur ett kvinnoperspektiv. Dessutom informerar Annika Nordanstig, överläkare, om effekten av en tidigare upplysningskampanj om stroke. Dagens program avslutas med underhållning.

PROGRAM GÖTEBORG:

Dag: 4 mars kl 16-21

Plats: Clarion Post Hotel, Centralstationen Göteborg

Konferencier: Frida Zetterström:

Berit Larsson, Leg. läk., Specialistläkare i Geriatrik och Internmedicin, tillika musikdirektör och diplomorganist, talar om akut kranskärlssjukdom ur ett kvinnoperspektiv. Presentationen varvas med toner ur den klassiska pianorepertoaren ”Hjärtats Musik”

Annika Nordanstig, överläkare på neurologkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, forskar på vilken effekt den nationella strokekampanjen ( 2011-2013) har haft på befolkningens kunskaper om stroke och om kampanjen lett till att personer som drabbats av stroke verkligen söker vård tidigare och därmed kan få effektiv akutbehandling för att minska konsekvenserna av ett strokeinsjuknande.

Underhållning med Pearl Jarl, Karin Funk med Liv-Ellen, H. Kahrs, Sara Englund och Arne Murby band.

Modevisning

För mer information kontakta:

Under kampanjmånaden i mars anordnar kampanjen Woman in Red events runtom i landet med seminarier om kvinnohjärtat, hälsa och livsstil samt underhållning.

Läs mer på www.1.6miljonerklubben.com

HJÄLP OSS RÄDDA KVINNOHJÄRTAN!

För mer information och/eller beställning av bilder kontakta:

Inger Söderholm, tel. 0709-969599 eller inger@1.6miljonerklubben.com

Bilaga:

Kvinnor & Hälsas vetenskapsgrupp utser mottagare av årets forskningsstipendium.

Vetenskapsgruppen består av:

Karin Schenk-Gustafsson, professor i kardiologi, ordförande

Kerstin Brismar, professor i endokrinologi

Rebecka Hultgren, docent i kärlkirurgi

Britt-Marie Landgren, professor i obstretrik och gynekologi

Agneta Nordberg, professor i geriatrik

Birgitta Söder, professor i odontoloi (adjungerad)

Woman in Red kalendarium för 2018

Umeå 1 mars
Göteborg 4 mars
Helsingborg 5 mars
Linköping Örebro 5 mars 6 mars
Karlskrona 8 mars
Ljusdal 8 mars
Östersund 8 mars
Malmö 9 mars
Stockholm 12 mars
Gävle 12 mars
Visby Kalmar 13 mars 14 mars
Luleå 15 mars
Falun 20 mars
Sundsvall 22 mars
Norrtälje 27 mars

För mer information och/eller beställning av bilder kontakta: Inger Söderholm, inger@1.6miljonerklubben.com eller 0709–969599. Följ oss på www.1,6miljonerklubben.com

Läs mer på www.kvinnorochhalsa.com och www.1.6miljonerklubben.com

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

Relaterat material

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige