Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Hjärtligt engagemang slår rekord! –Promenader bidrar med en miljon kronor till forskning om kvinnohjärtat

Pressmeddelande   •   Aug 20, 2013 16:59 CEST

Efter sex månaders promenerande uppnådde användarna av mobilappen Gå för hjärtat i dag insamlingsmålet på en miljon kronor till forskningen om kvinnlig hjärthälsa. Engagemanget var rekordhögt – varje dag gick de 24 000 promenerarna en sträcka motsvarande tre gånger avståndet mellan Malmö och Kiruna.

– Engagemanget bland promenerarna har varit helt fantastiskt – tänk att vi på bara sex månader uppnådde målet på en miljon kronor! Men vinsten är inte bara pengar till forskningen, utan även hälsoeffekten av alla de kilometer som app-användarna gått. Kvinnors hjärthälsa är ett ämne som berör - nu ska det bli spännande att hur långt vi når nästa år! säger Alexandra Charles, ordförande 1,6 miljonerklubben.

I appen Gå för hjärtat omvandlas promenerade kilometrar till pengar. Becel ger 1 krona per kilometer till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, som årligen delar ut stipendier till forskning om kvinnors hjärthälsa. Stiftelsen grundades på initiativ av 1,6 miljonerklubben och innehar 90-konto. Projektet sker inom ramen för 1,6 miljonerklubbens kampanj Woman in Red som syftar till att öka kunskapen om kvinnors hjärthälsa.

Pengarna från 2012 års promenad (300 000 kronor) utgjorde ett stipendium som tilldelades Dr. Nikola Drca och
Dr. Sara Tehrani för deras forskning på området. Stipendiet överräcktes av barn- och äldreminister Maria Larsson under årets Almedalsvecka.

Viktiga friskfaktorer

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, inte bara bland män, utan även bland kvinnor. Varje timme diagnostiseras nästan åtta kvinnor, vilket innebär att alla berörs på ett eller annat sätt. Då livsstilen starkt påverkar risken att drabbas är det avgörande att kunskapen om förekomst och förebyggande åtgärder ökar. Friskfaktorer som vardagsmotion, en varierad kost och att inte röka kan mer än halvera risken att drabbas. Då kvinnors fysik, symptom och behandling skiljer sig från männens behövs också mer kvinnospecifik forskning.

Fakta

-  1 miljon promenerade kilometer motsvarar 25 varv runt jorden.

-  Över 24 000 personer har använt appen under 2013.

-  Över 205 000 promenader har registrerats mellan den 15 februari – 20 augusti, 2013.

-  Varje dag promeneras i snitt 5 600 kilometer, vilket innebär tre gånger sträckan mellan Malmö och Kiruna eller frukost i Malmö, lunch i Kiruna, eftermiddagsfika i Malmö och middag i Kiruna.

Gå för hjärtat är ett samarbete mellan 1,6 miljonerklubben och Becel där varje promenerad kilometer omvandlas till 1 krona i appen med samma namn. Insamlingen påbörjades den 15 februari och avslutades den 20 augusti, 2013. I början av 2014 startar insamlingen på nytt. Fram till dess uppmanas användarna att fortsätta gå för sina egna hjärtan.

Mer om stipendiet och Kvinnor & Hälsa: http://www.kvinnorochhalsa.com/

Mer om Gå för hjärtat-promenaden: www.facebook.com/GaForHjartat eller #gaforhjartat

Mer om 1,6 miljonerklubben och Woman in Red: http://www.1.6miljonerklubben.com/aktiviteter/womaninred/

För mer information, vänligen kontakta:

Alexandra Charles, Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben, tel: 0708 28 09 11, e-post: alexandra@alexandracharles.se

Isabella Rönnmark, Presskontakt, tel: 0707-16 10 17, e-post: isabella@wenderfalck.com

 Om Gå för hjärtat och Kvinnor & Hälsa

I Gå för hjärtat-appen omvandlas promenerade kilometrar till pengar, då Becel donerar 1 krona per kilometer till forskning om kvinnlig hjärthälsa, via insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. Stiftelsen bildades på initiativ av 1,6miljonerklubben och innehar 90-konto. Pengarna som promenerades in under 2012 öronmärktes till Gå för hjärtat-stipendiet, särskilt inriktat mot forskning om livsstilsfaktorer som minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Idag har fler än 25 000 engagerade personer laddat ner appen och bidragit till stipendiet. Mer information om stipendiet finns på Kvinnor & Hälsas hemsida: http://www.kvinnorochhalsa.com/

 

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.