Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

I Almedalen bryter vi tystnaden och avlivar myter

Pressmeddelande   •   Jun 05, 2017 10:44 CEST

1,6 miljonerklubben har bjudit in experter från Danderyds sjukhus som vill bryta tystnaden om ”dolda” sjukdomar som drabbar hundratusentals kvinnor varje år.

Myom, endometrios, vestibulit. Okända begrepp för många män - och kvinnor. Ändå är det exempel på sjukdomar som drabbar massor av kvinnor varje dag. Kvinnor som alltför ofta blir ignorerade med orden ”Det är naturligt att blöda, ta en ipren om det gör ont”. Något som bidrar till att det kan ta år innan kvinnan får diagnos och rätt behandling. Vi talar om sjukdomar som inte bara begränsar kvinnans liv, för många tar sjukdomen över kvinnans liv.

En av Sveriges största kvinnokliniker

På Danderyds sjukhus bedrivs forskning som kontinuerligt utvecklar kvinnosjukvården. Idag utförs många av de kirurgiska ingreppen med hjälp av en robot och i en pågående studie bränner man bort myom på samma sätt som kirurgerna bränner bort cancertumörer. En mycket effektiv metod där patienten kan gå hem redan nästa dag. Men räcker forskningen till? Prioriteras kvinnosjukvården när forskningsmedel ska fördelas?

Hormontillskott till kvinnor – ständigt debatterat

Hormoner används mer och mer inom vården. Inte bara för att förhindra graviditeter, utan även som läkemedel för att t ex lindra PMS, minska rikliga blödningar och, hos den mogna kvinnan, motverka svallningar och torra slemhinnor. Men rädslan för att tillföra hormoner är stor och enligt många experter obefogad, eftersom mängden hormon är så försvinnande liten jämfört med t ex 70-talets p-piller. Under vårt seminarium får tre gynekologer svara på frågor kopplat till hormoner och kanske avliva en och annan myt.

Hur jämlik är vården?

För ett par år sedan fick Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård i uppdrag av regeringen att ta fram en Jämställdhetsutredning som bland annat berörde jämlikhet i vården.

-Det finns fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller hälsa, menar hon.

Under seminariet berättar Cecilia själv om vad de kom fram till och vad som har hänt inom området. 

Program Hur jämlik är vården? Dags att bryta tystnaden kring ”dolda” kvinnosjukdomar!

Plats: m/s Sigrid, Visby hamn

Tid: Torsdag 6 juli kl 13-16

1 av 10 kvinnor får svåra besvär av myom – ändå är sjukdomen relativt okänd Forskaren och gynekologen Helena Kopp Kallner, Danderyds sjukhus, berättar om myom och om en ny studie där myom försvinner genom ”mikrovågsbehandling”.

1 av 10 kvinnor opererar bort sin livmoder – men metoderna skiljer sig åtGynekolog Ulrika Johannesson berättar om det senaste inom gynekologkirurgi som även innefattar assistans av robot, där Ulrika är utbildningsansvarig i Norden.

Med podden Freja, som tar upp det senaste inom kvinnosjukvården, vill Danderyds sjukhus bryta tystnaden kring ”dolda” sjukdomar som drabbar hundratusentals kvinnor.
Presenteras av presschef Ingvor Farinotte, som även är programledare i podden.

Dags av avliva onödiga myter om kvinnor och hormonerGynekologerna Kristina Gemzell Danielsson, Helena Kopp Kallner och Ulrika Johannesson svarar på frågor om allt från PMS till klimakteriet kopplat till hormoner.

Hur jämlik är vården?Landshövding Cecilia Schelin Seidegård berättar om sin jämställdhetsutredning som hon gjort på uppdrag av regeringen.

Qui gong med publiken

Paneldebatt med ansvariga politiker och experter. Frågor som handlar om ”dolda” kvinnosjukdomar, forskning, jämlik vård och innovationer.

Moderatorer  Ingvor Farinotte och Alexandra Charles von Hofsten.

Kontakta Alexandra Charles von Hofsten för frågor eller intervjuer av de medverkande: Alexandra@alexandracharles.se Tel: 070 8280911

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.