Gå direkt till innehåll
Den 4 mars slår hundratals Linköpingsbor ett slag för en jämställd hjärtsjukvård och forskning på kvinnohjärtat genom kampanjen Woman in Red.
Den 4 mars slår hundratals Linköpingsbor ett slag för en jämställd hjärtsjukvård och forskning på kvinnohjärtat genom kampanjen Woman in Red.

Pressmeddelande -

LINKÖPING SLÅR ETT SLAG FÖR KVINNOHJÄRTAT

Den 4 mars slår hundratals Linköpingsbor ett slag för en jämställd hjärtsjukvård och forskning på kvinnohjärtat genom kampanjen Woman in Red.Kvinnor med symtom på hjärtinfarkt får fortfarande vänta längre på behandling än män. Den 4 mars informerar medicinska experter om skillnaden mellan kvinnors och mäns symtom vid hjärt-kärlsjukdomar. Informationen varvas med underhållning av artister och komiker. Bakom kampanjen står insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa tillsammans med organisationen 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Hjärt-kärlsjukdomar har blivit en folksjukdom som idag är en vanligare dödsorsak än bröstcancer bland kvinnor. Ändå är kunskapen om kvinnohjärtat både inom forskning och bland allmänhet inte tillräcklig. Kvinnor med symtom på hjärt-kärlsjukdomar får vänta längre på behandling än män. Enligt aktuella rapporter från det svenska hjärtregistret får framförallt äldre kvinnor inte rekommenderad behandling och överlever därför kortare tid efter en hjärtinfarkt jämfört med män.

  • De här skillnaderna är oacceptabla och det behövs mer kunskap och forskning på hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor - kunskap om vad som är specifikt hos kvinnor, specifika symtom och vilken behandling som passar dem bäst, säger professor Karin Schenck-Gustafsson, en av grundarna till den ideella kvinnoföreningen 1,6 & 2,6 miljonerklubben och ordförande i stiftelsen Kvinnor & Hälsa.

Varje dag avlider 55 kvinnor i Sverige av akut hjärtinfarkt. Sex av tio dödsfall kan förebyggas med en bra livsstil. Andra riskfaktorer är exempelvis stress, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och övervikt. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i kliniska studier och mycket forskning bedrivs fortfarande utan könsperspektiv. Ökade forskningsanslag leder till att fler liv kan räddas och att mer kunskap om hjärthälsa kan spridas till allmänheten.

Under mars månad uppmärksammar Woman in Red ny forskning och vård på kvinnohjärtat runtom i landet. Den 11 mars i Stockholm kommer socialförsäkringsminister Annika Strandhäll(s) att dela ut stiftelsen Kvinnor & Hälsas stipendium till forskare för deras forskning på hjärthälsa och psykisk hälsa.

För mer information, beställning av bilder, önskemål om intervjuer, kontakta: Inger Söderholm, 0709-969599 inger@1.6miljonerklubben.com, Petra Eurenius, 0709-186562, petra@1.6miljonerklubben.com, Alexandra Charles, 0708-28 09 11, alexandra@alexandracharles.se

Ämnen

Taggar

Regioner


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

Relaterat material