Gå direkt till innehåll
Den 9 mars kommer Woman in Red till Östergötland för en jämställd hjärtsjukvård.
Den 9 mars kommer Woman in Red till Östergötland för en jämställd hjärtsjukvård.

Pressmeddelande -

LINKÖPINGSBOR SLÅR ETT SLAG FÖR KVINNOHJÄRTAT

Måndag den 9 mars slår hundratals Linköpingsbor ett slag för en jämställd hjärtsjukvård och ny forskning på kvinnohjärtat genom kampanjen Woman in Red. En  landsomfattande kampanj som uppmärksammas   i 17 städer. Woman in Red syftar till att fler kvinnor ska överleva hjärt- och kärlsjukdomar. 

Den 9 mars bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med stiftelsen Kvinnor & Hälsa, på de senaste nyheterna inom forskningen om kvinnohjärtat. Medicinsk information om kvinnohjärtat varvas med underhållning på Linköpings Forumteater. Överläkare Anna Holm från Universitetssjukhuset i Linköping, informerar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar. Ellinor Ladenberg informerar om förebyggande åtgärder för att bli hjärtstark med rätt livsstil och kost. Informationen om forskning varvas med underhållning av bl a Rennie Mirro och Karl Dyall.

Varje dag avlider omkring 50 kvinnor i Sverige i akut hjärtinfarkt. Hjärt-kärlsjukdomar har blivit en folksjukdom som idag är en vanlig dödsorsak bland kvinnor. Trots det är kunskapen om kvinnohjärtat både inom forskning och bland allmänhet inte tillräcklig. Kvinnor med hjärtinfarkt har i vissa fall andra symtom än män.

Stiftelsen Kvinnor & Hälsa delar ut stipendier till fyra forskare inom klinisk forskning på kvinnohjärtat. Stipendieutdelningen är i Stockholm den 9 mars under Woman in Red på Oscars i Stockholm.

För mer information och beställning av bilder eller önskemål om intervjuer vänligen kontakta: Inger Söderholm, 0709-969599 inger@1.6miljonerklubben.com eller Wivi-Ann Krantz,  Wivi-Ann@1.6miljonerklubben.com

Läs mer om Woman in Red i Linköping på http://www.1.6miljonerklubben.com/aktiviteter/visa/?id=2636

Ämnen

Taggar

Regioner


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11
anna liljeberg

anna liljeberg

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0706673406

Relaterat material

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige