Gå direkt till innehåll
Docent Lena Flyckt, Karolinska Inst. och professor Anders Håkansson, expert på spelberoende, Lunds Universitet är två av deltagarna i 1,6 & 2,6 miljonerklubbens seminarium den 1 juli om psykisk ohälsa i Sverige och övriga Europa.
Docent Lena Flyckt, Karolinska Inst. och professor Anders Håkansson, expert på spelberoende, Lunds Universitet är två av deltagarna i 1,6 & 2,6 miljonerklubbens seminarium den 1 juli om psykisk ohälsa i Sverige och övriga Europa.

Pressmeddelande -

Nitlott när spelberoendet ökar bland svenska kvinnor

1,6 & 2,6 miljonerklubben i Almedalen:
Spelberoendet ökar bland kvinnor och fler kvinnor än män är spelberoende. Kvinnor dricker mer alkohol och ofta finns psykisk ohälsa med i bilden. Den 1 juli diskuterar experter på beroende och psykisk ohälsa fakta, möjliga lösningar och gör jämförelser med andra länder i Europa.

Hur skiljer sig Sverige från övriga Europa när det gäller psykisk ohälsa, spel- och alkoholberoende. Hur drabbas kvinnor? Vad gör man i andra länder åt dessa folkhälsoproblem?

- Vid vårt Almedals seminarium lyfter vi psykisk ohälsa, beroende hos kvinnor och diskuterar lösningar och goda exempel från Sverige och andra europeiska länder, säger Alexandra Charles von Hofsten, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Sverige har större utmaningar än de flesta europeiska länder när det gäller psykisk ohälsa bland unga. Psykisk ohälsa bland unga har blivit ett växande folkhälsoproblem. En ökning har framförallt skett bland flickor som söker vård hos psykiatrin. Stödlinjer uppger att de får fler samtal från unga personer. 

Medelålders kvinnor dricker alkohol i ökad omfattning. Vilka konsekvenser får det, och vilken hjälp behöver personer med alkoholberoende från sjukvården? Hur ser det ut i Sverige jämfört med andra länder?

64 PROCENT AV SVERIGES SPELBEROENDE ÄR KVINNOR 
Uppskattningsvis 45 000 svenskar är spelberoende och 64 procent av dem är kvinnor. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport ökar antalet kvinnor som fastnar i spelberoende. Kvinnor fastnar oftare än män i spel på nätcasinon, en snabb och riskabel spelform, som marknadsförs hårt.

- Spelberoende är ett svårt och allvarligt tillstånd som kan jämföras med alkohol- eller drogberoende. Spelberoendet ökar bland kvinnor i Sverige, och könsskillnaden är stor. Andelen kvinnor bland dem som har spelberoende verkar vara högre i Sverige än vad som har rapporterats i många andra länder, säger Anders Håkansson, professor, överläkare, expert på beroende, Lunds Universitet.

Många kvinnor med spelberoende har även andra psykiska problem som depression, ångest, livskris - vilket försvårar deras situation. Spelberoende drabbar dock en bred grupp personer utan andra problem. Spelberoende går att behandla. Ökad kunskap och screening behövs.

Vid seminariet presenterar experter på alkohol- och spelberoende samt psykisk ohälsa fakta och positiva exempel på åtgärder från övriga Europa. Hur ser det ut idag i Sverige och vilka lärdomar kan vi dra av andra länder?

Lena Hallengren (s), socialminister, deltar tillsammans med medicinska experterna  Danuta Wasserman, professor KI, Markus Heilig, professor Linköpings Universitet, Anders Håkansson, professor Lunds Universitet, Lena Flyckt, docent KI och vice ordförande Psykiatrifonden, Urban Petterson Bargo, WeMind och Psykiatrifonden samt Magdalena Gerger, VD Systembolaget - för att diskutera lösningar.

Dag: 1 juli kl 15-16.45
Plats: Europahusets Paviljong, Strandvägen 2, Visby

Under hela Almedalsveckan finns 1,6 & 2,6 miljonerklubben närvarande för att tala om kvinnors hälsa. Välkommen till1,6 & 2,6 miljonerklubbens monter Träffpunkt: 30 juni – 5 juli: Cramérgatan H326, Almedalen, Visby

Mer information om seminarier, se  http://www.1.6miljonerklubben.com/aktiviteter/visa/?id=2552

För mer information och intervjuer, kontakta: Petra Eurenius, petra@1.6miljonerklubben.com tel. 070-9186562.

Ämnen

Taggar


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11
anna liljeberg

anna liljeberg

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0706673406

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige