Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Osteoporos - Sverige värst drabbat

Pressmeddelande   •   Mar 18, 2013 15:05 CET

Hälften av alla kvinnor drabbas av frakturer på grund av benskörhet. Tillsammans med Norge är Sverige det land i världen där flest personer drabbas av höft-och kotfrakturer till följd av benskörhet. 1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga hälsa och livskvalitet för alla kvinnor. Som en av landets största opolitiska kvinnoorganisationer arbetar vi med att inspirera, informera, opinionsbilda och samla in pengar till foskning inom kvinnors sjukdomar. Torsdag den 21 mars bjuder vi på viktig kunskap om den nya folksjukdomen osteoporos och kvinnofällan medberoende.

Osteoporos, eller benskörhet, är en systemisk skelettsjukdom som leder till att skelettet bryts ner och blir svagt. Detta ökar risken för frakturer markant. För den besköra kan en fraktur uppkomma vid en kram av barnbarnet, vid ett lyft av en tyngre matkasse eller när hon snubblar på vardagsrumsmattan.

Varannan svensk kvinna och var fjärde man kommer någon gång i livet bryta ett ben i kroppen till följd av skört skelett. Kvinnor drabbas i större utsträckning då de generellt har ett tunnare skelett än män. Det kvinnliga skelettet börjar snabbt tappa i styrka i samband med klimakteriet. Samtidigt blir kvinnor äldre än män, och hög ålder är i sig en välkänd riskfaktor för benskörhet.

Mattias Lorentzon, docent vid Sahlgrenska akademin, specialiserad på osteoporos, berättar under seminariet den 21 mars om riskfaktorer som kan visa om du befinner dig i riskzonen och vilka du kan påverka.

Programmet:

18.00 Incheckning och mingel

18.30 Ulrika Skoglund från 1,6 & 2,6 miljonerklubben hälsar välkommen och berättar om föreningens arbete

18.40 "Så förebygger vi frakturer och ger kvinnor bättre hälsa". Mattias Lorentzon, docent vid Sahlgrenska akademin, specialiserad på osteoporos

19.15 Frågestund

19.45 "Medberoende och riskbruk - hur påverkas vi när någon i vår nära omgivning dricker eller använder droger?" Madeleine Swartz, alkohol-och drogterapeut, driver Nya Steget och talar kunnigt från hjärtat.

20.20 Frågestund

20.30 Showtime med Ulrika Skoglund

20.50 Avslutning

 

För mer information:
Pia Gefvert, 1,6 & 2,6 miljonerklubben
Tel: 0766-36 89 40 E-mail: pia@1.6miljonerklubben.com

Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.