Gå direkt till innehåll
Osteoporos - Sverige värst drabbat

Pressmeddelande -

Osteoporos - Sverige värst drabbat

Hälften av alla kvinnor drabbas av frakturer på grund av benskörhet. Tillsammans med Norge är Sverige det land i världen där flest personer drabbas av höft-och kotfrakturer till följd av benskörhet. 1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga hälsa och livskvalitet för alla kvinnor. Som en av landets största opolitiska kvinnoorganisationer arbetar vi med att inspirera, informera, opinionsbilda och samla in pengar till foskning inom kvinnors sjukdomar. Torsdag den 21 mars bjuder vi på viktig kunskap om den nya folksjukdomen osteoporos och kvinnofällan medberoende.

Osteoporos, eller benskörhet, är en systemisk skelettsjukdom som leder till att skelettet bryts ner och blir svagt. Detta ökar risken för frakturer markant. För den besköra kan en fraktur uppkomma vid en kram av barnbarnet, vid ett lyft av en tyngre matkasse eller när hon snubblar på vardagsrumsmattan.

Varannan svensk kvinna och var fjärde man kommer någon gång i livet bryta ett ben i kroppen till följd av skört skelett. Kvinnor drabbas i större utsträckning då de generellt har ett tunnare skelett än män. Det kvinnliga skelettet börjar snabbt tappa i styrka i samband med klimakteriet. Samtidigt blir kvinnor äldre än män, och hög ålder är i sig en välkänd riskfaktor för benskörhet.

Mattias Lorentzon, docent vid Sahlgrenska akademin, specialiserad på osteoporos, berättar under seminariet den 21 mars om riskfaktorer som kan visa om du befinner dig i riskzonen och vilka du kan påverka.

Programmet:

18.00 Incheckning och mingel

18.30 Ulrika Skoglund från 1,6 & 2,6 miljonerklubben hälsar välkommen och berättar om föreningens arbete

18.40 "Så förebygger vi frakturer och ger kvinnor bättre hälsa". Mattias Lorentzon, docent vid Sahlgrenska akademin, specialiserad på osteoporos

19.15 Frågestund

19.45 "Medberoende och riskbruk - hur påverkas vi när någon i vår nära omgivning dricker eller använder droger?" Madeleine Swartz, alkohol-och drogterapeut, driver Nya Steget och talar kunnigt från hjärtat.

20.20 Frågestund

20.30 Showtime med Ulrika Skoglund

20.50 Avslutning

 

För mer information:
Pia Gefvert, 1,6 & 2,6 miljonerklubben
Tel: 0766-36 89 40 E-mail: pia@1.6miljonerklubben.com

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

Relaterat material

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige