Gå direkt till innehåll
Marie Göranzon, skådespelerska och författare, intervjuas av Paula Ternström, skådespelerska, om Maries liv och hennes bok Vrålstark och skiträdd.
Marie Göranzon, skådespelerska och författare, intervjuas av Paula Ternström, skådespelerska, om Maries liv och hennes bok Vrålstark och skiträdd.

Pressmeddelande -

Spännande högaktuellt decemberseminarium: Stipendieutdelning med vrålstarka kvinnor

Den 5 december delar 1,6 & 2,6 miljonerklubben ut två stipendier. Dels till en kvinnlig vetenskapsforskare inom hälsa och livskvalitet dels till årets kvinnliga journalist/författare som har utmärkt sig inom livskvalitet och hälsa. Dessutom berättar Marie Göranzon om sina med- och motgångar – om att vara vrålstark och skiträdd. 

Seminariet innehåller även aktuell forskning om ärftlig cancer. Överläkare Svetlana Bajalica Lagercrantz informerar om forskningen runt ärftlig cancer. Dessutom lämnar reumatolog Petra Neregård råd om vilken hjälp som finns mot reumatism.

Marie Göranzon är kvinnan som mött framgång, motstånd och genomlevt katastrofer. I år är det 50 år sedan hon gick ut Dramatens elevskola. Hon var den första kvinnan med barn som antogs. Det barn som många trodde skulle bli ett hinder i hennes karriär blev i själva verket hennes räddning. Paula Ternström, skådespelare, intervjuar Marie Göranzon om hennes liv och hennes bok ”Vrålstark och skiträdd”.

Svetlana Bajalica Lagercrantz, överläkare vid Radiumhemmet på Karolinska berättar om ärftlig cancer och hur det hänger ihop.

Reumatolog Petra Neregård berättar bl. a. om vilken hjälp som finns att få för patienter med ledgångsreumatism.

Restips till Costa Ricas fantastiska natur och paradisstränder från Big Travel.

När: 5 dec. kl. 17.30 - 21.00.
Plats: Hotell Scandic Anglais, sal 1–3, Humlegårdsgatan 23, Stockholm PROGRAM:

18.30 – Alexandra Charles von Hofsten, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Presentation av årets forskningsstipendier.

18.45 – Ledgångsreumatism eller reumatoid artrit – en vanlig och smärtsam sjukdom. Reumatolog Petra Neregård, Sabbatsbergs sjukhus, berättar om vilken hjälp som finns att få.

19.15 – Cancer och genetik – hur hänger det ihop? Svetlana Bajalica Lagercrantz, överläkare och docent, Onkologkliniken Radiumhemmet, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna

20.15 – Costa Rica – fantastiska naturupplevelser. Reseinspiration från Jaana Alenius, Big Travel AB

20.35 – Marie Göranzon, skådespelerska och författare, intervjuas av Paula Ternström, skådespelerska, om Maries liv och hennes bok Vrålstark och skiträdd.

För mer information och/eller beställning av bilder kontakta:

Inger Söderholm, tel 0709-969599 eller inger@1.6miljonerklubben.com.

www.1,6miljonerklubben.com

Ämnen


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

Relaterat material

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige