Gå direkt till innehåll
Glada stipendiater, Mia von Euler,  Cecilia Ribbing och Beata Kriström
Glada stipendiater, Mia von Euler, Cecilia Ribbing och Beata Kriström

Pressmeddelande -

Stipendieutdelning till hälsa och livskvalitet

Nu har två stipendier inom hälsa och livskvalitet delats ut av 1,6 & 2,6 miljonerklubben. Årets författar- och journalistpris tilldelas postumt till Magdalena Ribbing. Stipendiet till årets kvinnliga vetenskapsforskare inom hälsa och livskvalitet tilldelas Mia von Euler, överläkare och docent i neurologi.

Journalisten och författaren Magdalena Ribbing var en folkkär journalist, författare och folkvettsexpert. Som expert på etikett, smycken och gastronomi var hon en mycket uppskattad föreläsare. Motivering för 1,6 miljonerklubbens Journalistpris 2017 är:

1.6 miljonerklubben har beslutat att postumt dela ut det stipendium som vi
varje år tilldelar en journalist eller författare, som gjort en insats för kvinnors hälsa till Magdalena Ribbing.
Magdalena var en mycket uppskattad krönikör för vår medlemstidning under många år och en ovärderlig styrelsemedlem i den ideella kvinnohälsoföreningen 1,6 miljonerklubben.
Magdalena har gjort bestående avtryck i många familjers liv vad gäller hänsyn, hyfs, och etikett både bland unga och gamla”

Mia von Euler, överläkare, docent i neurologi och föreståndare vid KI stroke-forskningsnätverk, KI-SÖS - arbetar inspirerande och kunnigt för att som Livsstilsprofessor öka medvetenheten om kvinnors hälsa. Det är våra livsstilsval som minskar risken för livslång medicinering.Det handlar om det goda i livet att värna sin framtida hälsa för att må bra och leva länge.Motiveringen för 1,6 miljonerklubbens Vetenskapspris 2017 är:

Docent Mia von Euler tilldelas vetenskapsstipendiet för sitt stora engagemang för patienter och hennes framgångsrika forskning ur ett köns- och genusperspektiv inom stroke. Mia von Euler har bland annat funnit könsskillnader i strokelarm till SÖS liksom vid strokerehabilitering.”

- Vi är stolta och glada att premiera två framstående profiler för kvinnors hälsa, dels Magdalena Ribbing som var en folkkär journalist, dels överläkare och docent Mia von Euler, säger Alexandra Charles von Hofsten, VD och styrelseordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

För mer information och bilder kontakta: Inger Söderholm, 1,6 & 2,6 miljonerklubben, tel 0709-969599 eller inger@1.6miljonerklubben.com

Ämnen

Taggar


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige