Pressmaterial från Mynewsdesk

Följ 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Svenskarna är hälsomedvetna men förvirrade

Pressmeddelande   •   Feb 27, 2013 19:15 CET

Nyligen lovade många att under det kommande året äta mer sunt och bryta dåliga vanor. En ny studie, genomförd av HUI i samarbete med 1,6 miljonerklubben, visar att svenskarna är mycket intresserade av ämnet kost och hälsa, men att de har betydligt svårare att veta vad de ska lägga på tallriken för att må bra. Mest intresserade är kvinnor och de över 65 år. Drivkraften är framförallt att hålla sig frisk, men många är också intresserade av en snygg figur.

Studien visar att 70 procent av svenskarna anser sig vara ganska eller mycket hälsomedvetna, kvinnor mer än män (75 procent jämfört med 65 procent). Trots det stora intresset anger 71 procent att de tycker att budskapen kring kostråd och rekommendationer är många och förvirrande. Att få råd ses som något positivt, men när dessa råd ska omsättas till vardagsbeteende blir det svårare.

­– Idag är informationsflödet till konsumenterna enormt, inte bara kring olika produkter och nyheter utan även om hur vi ska hålla oss friska. Information kommer från flera håll och seriositeten kan vara svårbedömd. Undersökningen visar tydligt trenden att vi litar mycket på vänner och bekanta, framförallt bland unga. Samtidigt visar svaren tydligt att det är viktigt att de tips man får grundas på vetenskapliga fakta, säger Carin Blom, analytiker HUI.

Kvinnor har större matfokus - för att hålla sig friska och smala

I genomsnitt tänker tre av fyra svenskar ofta på vad de äter och dricker, men bland kvinnor och de över 65 är det hela fyra av fem som gör mer medvetna kostval. Den främsta anledningen till detta är viljan att hålla sig frisk, framförallt bland äldre. Bland kvinnor och boende i storstäder är det vanligare att man gör detta för att man vill hålla sig eller bli smal. För män är strävan efter en god fysik viktigare.

­– Vi arbetar dagligen med att sprida kunskap om hur vi bör leva för att må bra och märker att intresset för mat är väldigt stort. Men vi känner också av den förvirring som råder, det är mycket olyckligt. Det är vår önskan är att inspirera kvinnor och deras nära till en varaktig livsstil, inte till viktnedgång. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets rekommendationer och stöd från vår medicinska expertgrupp strävar vi efter att kunna hjälpa våra medlemmar att hitta rätt bland alla kostråd, säger Alexandra Charles, Ordförande 1,6 miljonerklubben.

Stora skillnader mellan unga och gamla

Undersökningen visar även att svensken anser att regelbunden vardagsmotion, nära relationer till vänner och familj, sömn samt en välbalanserad kost som de viktigaste faktorerna i en hälsosam livsstil. Prioriteringen bland dessa förändras dock med åldern. Unga ligger jämförelsevis större vikt vid konditions- och styrketräning samtidigt som de över 50 i större utsträckning vill stressa mindre och äta mer regelbundet och varierat.

För mer information, vänligen kontakta:

Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben, tel: 0708-28 09 11, e-post: alexandra@alexandracharles.se

Pia Gevfert, Kommunikationsansvarig, 1,6 & 2,6 miljonerklubben, tel: 0766-36 89 40, e-post: pia@1,6miljonerklubben.com


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Bifogade filer

PDF-dokument