Gå direkt till innehåll
Testa hjärtat med tummen

Pressmeddelande -

Testa hjärtat med tummen


Drygt 200 000 svenskar har förmaksflimmer. Många av dem vet inte om det vilket är oroväckande eftersom förmaksflimmer ökar risken för stroke. Torsdagen den 4 juli och fredagen den 5 juli kan man testa om man har förmaksflimmer med ett enkelt tum-tryck. Testet erbjuds till besökare i vår monter på Cramérgatan vid Högskolan i Almedalen som en del av ett samarbete mellan 1,6 miljonerklubben, Pfizer och Bristol-Myer-Squibb.

Förmaksflimmer är den vanligaste formen av rubbning av hjärtats rytm. Omkring 209 000 personer i Sverige beräknas ha förmaksflimmer varav cirka 6 000 drabbas av stroke varje år. 3 Blodförtunnande medicin kan effektivt minska risken för blodproppar.

-  Det finns en underbehandling av förmaksflimmer i allmänhet och då av kvinnor i synnerhet. Vi vill passa på att uppmärksamma beslutsfattare och allmänhet på problemet. Om man får diagnos och behandling minskar risken radikalt för stroke. Därför är det viktigt att människor i riskgruppen blir medvetna om detta, säger Alexandra Charles från 1,6 miljonerklubben.

Det är högre risk att drabbas av förmaksflimmer om man har

Gör vårt snabba tum-test i Almedalen

Under torsdagen och fredagen den 4 och 5 juli kan man testa hjärtat med ett tumtryck. Testet är gratis, smärtfritt och tar en minut.

·  I vår monter på Cramérgatan vid Högskolan torsdagen den 4 juli klockan 10.00–17.00.

·  I samband med vårt seminarium om bland annat förmaksflimmer
fredagen den 5 juli på Almedalens Hotell klockan 09.00 -13.00 och 13.00–17.00 i montern.
.

För mer information kontakta Alexandra Charles, 1,6 miljonerklubben. 0708-280911
alexandra@alexandracharles.se

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

Relaterat material

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige