Gå direkt till innehåll
Våga prata toalettvanor – för det finns hjälp att få

Pressmeddelande -

Våga prata toalettvanor – för det finns hjälp att få

Frukostseminarium i Malmö 25 april

Professor Bodil Ohlsson, Malmö, om vårt komplicerade förhållande till magen:

”Våga prata toalettvanor – för det finns hjälp att få”

10-15 procent av befolkningen – framför allt kvinnor – lider av kronisk förstoppning, IBS eller magkatarr. Men trots att magproblem är så vanliga, lider många i det tysta. Professor Bodil Ohlsson, överläkare på internmedicinska kliniken, Skånes Universitetssjukhus, vill ändra på det.

– Det kommer kvinnor till mig som gått flera år med kronisk förstoppning och tror att de är ensammast i världen om att ha problemen. Men det är jättevanligt, och det finns hjälp att få. Vi behöver bli öppnare med att våga prata om våra magar och toalettvanor, konstaterar hon.

Att inte känna efter och gå på toaletten när kroppen säger till, kan få allvarliga konsekvenser.

– Den reflex som påkallar att du behöver gå på toaletten försvinner till slut, och då blir det ett elände i magen och du framkallar själv förstoppning. Det är ett jättejobb att träna tillbaka den reflexen, konstaterar Bodil Ohlsson.

En ny undersökning visar att 4 av 10 kvinnor med kronisk förstoppning aldrig söker hjälp. Hela undersökningen bifogas.

Media hälsas välkomna till Frukostseminarium 25 april kl. 08.00.

Plats: Elysee Trädgård, Malmborgsgatan, Malmö.

Program:

·  Lider du i det tysta? – värt att veta om kronisk förstoppning. Bodil Ohlsson, professor och överläkare på internmedicinska kliniken, Skånes Universitetssjukhus. 


·  Har vi lust att ha lust? Helena Cewers, sexolog och barnmorska, berättar med humor och fakta kring ämnet sexualitet.

Frågor och ev. intervjuer:

Bodil Ohlsson: 040 -33 23 23, bodil.ohlsson@med.lu.se. Bild bifogas.

Lena Bergling: 070- 2345 158, Annika Eliasson, 0702 – 35 43 35, info@rmpmedia.se 

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

Presskontakt

Alexandra Charles von Hofsten

Alexandra Charles von Hofsten

Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11
anna liljeberg

anna liljeberg

Presskontakt Kommunikatör Sverige 0706673406

Relaterat material

Relaterade event

för kvinnors hälsa

Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

1,6 & 2,6 miljonerklubben
Grev Turegatan 27, 2 tr
114 38 Stockholm
Sverige