Gå direkt till innehåll
Woman in Red Vår årliga kampanj för kvinnohjärta
Woman in Red Vår årliga kampanj för kvinnohjärta

Pressmeddelande -

Woman in Red Stockholm 2018 1,6 miljonerklubben bjuder in till kampanj för kvinnohjärtat

Woman in Red Stockholm 2018

1,6 miljonerklubben bjuder in till kampanj för kvinnohjärtat

Den 12 mars bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till Woman in Red på Oscarsteatern i Stockholm. En kväll som sätter kvinnohjärtat i fokus och samlar in pengar till forskning. Kvällen innehåller föreläsningar om hjärthälsa och ny forskning. Socialminister Annika Strandhäll (S) delar ut stiftelsen Kvinnor & Hälsas årliga stipendier till ny forskning inom kvinnliga hjärt- och kärlsjukdomar. Professor Karin Schenk-Gustafsson berättar om de senaste forskningsresultaten på kvinnohjärtat. Allt detta varvas med kulturinslag med sång av bland andra Tommy Körberg och Loa Falkman.

Runt internationella kvinnodagen i mars anordnar 1,6 miljonerklubben den årliga kampanjen Woman in Red i 17 städer, för att uppmärksamma kvinnohjärtat och samla in pengar till klinisk forskning. Bakom kampanjen står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. Ökade forskningsanslag leder till att fler liv kan räddas och att mer kunskap om hjärthälsa kan spridas både till allmänheten och till yrkesverksamma.

Färsk statistik visar att svenska kvinnor med hjärtinfarkt inte får rekommenderad behandling och därför har högre dödlighet än män med hjärtinfarkt.

Idag drabbas både äldre och yngre kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar. En sjukdom som är en vanligare dödsorsak än bröstcancer bland kvinnor. Trots detta bedrivs forskningen fortfarande utan tillräckligt könsperspektiv. Kunskapen om kvinnohjärtat är fortfarande otillräcklig, både inom forskning och bland allmänheten. Kvinnor och mäns hjärtan ser olika ut. Kvinnor med hjärtinfarkt har i vissa fall andra symtom än män. Det är fortfarande okänt att kvinnor, förutom de traditionella riskfaktorerna, har andra riskfaktorer såsom havandeskapsförgiftning, diabetes under graviditeten samt att sluta amma för tidigt. Trots detta är kvinnohjärtat underrepresenterat i kliniska studier och forskningen bedrivs i stor utsträckning på manshjärtat.

1,6 miljonerklubben samlar in pengar till förmån för forskning på kvinnohjärtat och delar årligen ut de insamlade pengarna som kommer från försäljning av pins, armband och gåvor. De insamlade medlen från Woman in Red går till Kvinnor & Hälsa, som årligen delar ut stipendier till forskare inom området.

Bilder

Alexandra Charles von Hofsten

Karin Schenck-Gustafsson

Annika Strandhäll

Loa Falkman

Tommy Körberg

Bilaga: Program

Woman in Red kalendarium

För mer information och/eller beställning av bilder kontakta: Inger Söderholm, inger@1.6miljonerklubben.com eller 0709–969599. Följ oss på www.1,6miljonerklubben.com

Läs mer på www.kvinnorochhalsa.com och www.1.6miljonerklubben.com

Bilaga:

Program 12 mars (kl 17-21)

Plats: Oscarsteatern, Kungsgatan 63, Stockholm.

18.00 Invigning

 • Alexandra Charles von Hofsten, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben:
 • ”20 år med 1,6 miljonerklubben”
 • Inledning. Karin Schenck-Gustafsson,professor och överläkare i kardiologi och internmedicin. Ordförande Centrum för genusmedicin, Karolinska Institutet.
 • Stipendieutdelning. Socialminister Annika Strandhäll (S) delar ut insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsas tre stipendier till ny forskning inom kvinnliga hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Charlotta Huldt, Operafitness.
 • Karin Schenck-Gustafsson. Senaste nytt om kvinnohjärtat.
 • Charlotte Iacobaeus, biträdande överläkare, BB Stockholm. Kvinnohjärtat och graviditet.
 • Loa Falkman, musikunderhållning.
 • ModevisningSusan Lanefelt, Björn Törnblom, Tina Leijonborg samt kända modeller.
 • Lotteri Dragning och utdelning av lotterivinster.
 • Emma Svennberg, med.dr. Danderyds sjukhus. Det flimrande hjärtat – en fortfarande okänd folksjukdom.
 • Anne Lie Rydé, musikunderhållning.
 • Tommy Körberg, musikunderhållning.
 • HJÄLP OSS RÄDDA KVINNOHJÄRTAN!

  Under kampanjmånaden i mars anordnar kampanjen Woman in Red events på 17 platser runtom i landet med seminarier om kvinnohjärtat, hälsa och livsstil samt underhållning.

  Kvinnor & Hälsas vetenskapsgrupp utser mottagare av årets forskningsstipendium.

  Vetenskapsgruppen består av:

  Karin Schenk-Gustafsson, professor i kardiologi, ordförande

  Kerstin Brismar, professor i endokrinologi

  Rebecka Hultgren, docent i kärlkirurgi

  Britt-Marie Landgren, professor i obstetrik och gynekologi

  Agneta Nordberg, professor i geriatrik

  Bilaga:

  Woman in Red i 17 städer 2018

  Umeå 1 mars
  Göteborg 4 mars
  Helsingborg 5 mars
  Linköping Örebro 5 mars 6 mars
  Karlskrona 8 mars
  Ljusdal 8 mars
  Östersund 8 mars
  Malmö 9 mars
  Stockholm 12 mars
  Gävle 12 mars
  Visby Kalmar 13 mars 14 mars
  Luleå 15 mars
  Falun 20 mars
  Sundsvall 22 mars
  Norrtälje 27 mars

  Läs mer på www.kvinnorochhalsa.com och www.1.6miljonerklubben.com

  Ämnen

  Taggar


  Om 1,6 & 2,6 miljonerklubben
  1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. 1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell förening, bildad 1998 och idag en av Sveriges största kvinnoföreningar. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. 1,6 miljonerklubben fokuserar på den mogna kvinnan och 2,6 miljonerklubben sätter ljus på yngre kvinnors situation. För mer information: www.1.6miljonerklubben.com

  Presskontakt

  Alexandra Charles von Hofsten

  Alexandra Charles von Hofsten

  Presskontakt Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben 0708-28 09 11

  Relaterat material

  för kvinnors hälsa

  Vi vill att alla kvinnor, oavsett ålder, ska ha bästa möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa livet ut.

  Vi tror på lika villkor och respekt för olika människor som förutsättning för ett bra liv. Detta är inte självklart. Därför grundade vi 1,6 miljonerklubben, år 1998 en ideell förening för kvinnors hälsa där siffran 1,6 miljoner står för det antal kvinnor över 45 års ålder som då fanns i Sverige.

  Idag förbigås kvinnor i alltför många sammanhang. Mannen är till exempel norm i den medicinska forskningen. Detta trots att vi i dag vet att det inte bara finns biologiska utan också fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan könen. Det här är ett exempel på ett av våra kärnområden, där vi vill förbättra situationen för kvinnor.

  Vi vill även förbättra andra situationer med koppling till kvinnors välbefinnande och hälsa, som till exempel att sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdom som idag är främsta dödsorsaken bland kvinnor. På samma sätt vill vi förmedla kunskap om stress och utbrändhet, kost- och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.

  Att förbättra kvinnors situation i livet och status i samhället är både vår hjärtefråga och den drivkraft som har gjort 1,6 miljonerklubben till en av landets största kvinnoföreningar.

  1,6 & 2,6 miljonerklubben
  Grev Turegatan 27, 2 tr
  114 38 Stockholm
  Sverige